Wat is Rio+20?

Eind juni verzamelt de internationale gemeenschap in Rio de Janeiro voor een driedaagse hoogmis rond duurzame ontwikkeling. Rio+20 moet een nieuw vertrekpunt zijn om de snelgroeiende wereldbevolking te voorzien van een zinvol en waardig leven op een eindige planeet.

De economischesociale en ecologische dimensies moeten dringend met elkaar verzoend worden. Als we dat niet voor elkaar krijgen stevenen we af op een samenleving waarin concurrentie om schaarse grondstoffen, toenemende vervuiling en armoede ons op de knieën dwingt. Daarom gaan tienduizenden mensen uit alle lagen en uithoeken van de wereld eind juni 2012 op zoek naar de manier waarop we ons ontwikkelingsmodel op een nieuwe – duurzame – leest kunnen schoeien.

Ook de groep ‘kinderen en jeugd’ krijgt daarin een gewaarborgde stem. De Vlaamse Jeugdraad vaardigt daarom Olivier Beys als jongerenvertegenwoordiger af naar Rio+20. Hij zal de verwachtingen en verzuchtingen van Vlaamse jongeren bepleiten. Olivier zal samen met zijn Franstalige tegenhanger Sevan Holemans binnen de Belgische delegatie naar Rio+20 alles in het werk stellen om de jongerenstandpunten op de agenda te krijgen.

De internationale jongeren, die zich binnen dit proces verenigen in de Major Group for Children & Youth, hebben om dit alles duidelijk te maken een filmpje in elkaar gebokst, rechts op deze pagina teug te vinden (of via deze link). Verantwoordelijk voor dit blitse vehikel is de jongerenorganisatie Rio+twenties. Zij faciliteren de deelname van jongeren aan Rio+20.

De basis voor de wishlist op deze site – met andere woorden de prioriteiten van de Vlaamse jeugd –  is een wereldwijde enquête die Rio+twenties in het voorjaar 2011 onder jongeren hield over hun prioriteiten voor duurzame ontwikkeling. Nadien zijn die punten voor de Vlaamse Jeugdraad verfijnd tijdens een inspraakmoment dat in april 2012 werd gehouden in Gent. Wegens de enorme complexiteit van de conferentie geeft de lijst lang niet alle standpunten van de jeugd weer. De wishlist weerspiegelt enkele absolute prioriteiten die vanuit een jeugdstandpunt moeten opgenomen worden in de slotverklaring van Rio+20.

Wie zelf een steentje wil bijdragen kan dat zeker en vast. Bekijk de ‘Participation Guide‘ met meer concrete informatie op de website van Rio+twenties, of door Olivier rechtstreeks te contacteren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: