We doen het zelf wel

Deze jongens duiken overal in het straatbeeld op. De chéfs d’états zijn bij deze gearriveerd, zoveel is duidelijk

Momenteel is de eerste dag van het High Level gedeelte van de top aan de gang. Vreemd genoeg hebben we niet veel meer in de pap te brokken. De Brazilianen, die na de laatste voorbereidingsronde (de PrepCom) de leiding hebben overgenomen van de co-voorzitters van Rio+20, lieten weten dat de deadline voor onderhandelingen op maandag zou verstrijken. En wat bleek: inderdaad, de tekst kan (de facto) niet meer opengebroken worden. Tja, wat nu?

Het is de beurt aan regeringsleiders en ministers om verklaringen af te leggen over de uitkomst die we nu voorgeschoteld krijgen. Meer dan holle frasen en wat ‘posturing’, om het in het jargon te zeggen, is het niet. Dat wil zeggen dat men naar hier komt om de indruk te geven dat er aandacht besteed wordt aan duurzame ontwikkeling. In realiteit is hun aanwezigheid nu nog louter een formaliteit. De tekst is afgerond.

We zitten nu met een uitkomst die ‘the lowest common denominator’ weergeeft, de kleinste gemeenschappelijke deler. Zo zei de G77/China het volgende:

The G-77/CHINA thanked the host country, saying the document agreed ad referendum is the “optimum outcome possible”.

Het is koppen lopen aan de ingang van Rio Centro. De heads of state zijn duidelijk een sterk lokmiddel om de conferentie bij te wonen!

In mensentaal betekent dit dat ze eigenlijk best tevreden zijn. Ze hebben niet teveel moeten toegeven. Een aantal invloedrijke en economisch sterke landen binnen het blok hebben immers wat graag een zwakke tekst.

Het feit dat een heel pak leiders (waaronder onze eigenste Elio Di Rupo en Kris Peeters) afzegden was natuurlijk al een teken aan de wand dat er weinig verwacht werd van de top. Volgens mij een verkeerde strategie, maar los daarvan moeten we nu verder kijken: wat kunnen we nog verwachten van de top?

Een interessante piste is degene die Jong Groen (zie vorige post) al bezigde, en die ik hier ook van WWF hoorde: we moeten in de resterende dagen bij onze leiders aandringen dat ze een extra verklaring overeenkomen, waarin ze hun engagementen naar hun eigen (nationale) niveau vertalen. Inderdaad, er wordt heel wat ‘erkend’ en ‘ondersteund’ in de officiële ‘Future We Want’. Er zijn tal van ‘uitnodigingen’ om actie te ondernemen en zaken te ‘overwegen’. Het zou een sterk politiek signaal zijn mochten zij in plenaire zitting die diplomatentaal vertalen naar concrete plannen.

Dit uitdragen van een visie en een strategie kan alsnog een katalysator zijn om ieder voor zich in eigen land stappen vooruit te zetten. Het is duidelijk dat het internationale financieel-economische en politieke klimaat een sterk multilateraal akkoord in de weg staat. Anderzijds zijn de verschuivende machtsverhoudingen zeer duidelijk aan de oppervlakte gekomen. De EU is niet langer de piloot. Dit zat er al lang aan te komen, maar in Europa heeft men dit nog steeds niet duidelijk begrepen.

We moeten dit systeem van intergouvernementele onderhandelingen dringend herzien. Zowel procesmatig en praktisch, maar ook in fundamentele zin: moeten we nog onderhandelen vanuit ‘belangen’ of moeten we dat net doen vanuit het perspectief van gezamenlijke doelstellingen, en hoe kunnen we dat best in de praktijk brengen?

De media is eindelijk in grote getale aanwezig. Geen plaats meer voor mij :/

Los van die kwestie mag ons niets in de weg staan om zelf op pad te gaan naareen duurzame samenleving. Het first mover advantage zal het onze zijn, voor diegenen die zich zorgen maken om onze competitiviteit. Hoe dan ook, het zal steeds meer een noodzaak worden, eerder dan een keuze (zoals het ons nu vaak wordt voorgesteld). Laten we het dus zelf doen.

WWF België heeft in dat verband een leuke ‘Radio Oorwoud‘-song opgenomen. Het doelpubliek bestaat uit kinderen uit het primair onderwijs, maar eigenlijk is het een beest van een song. Waarom? Omdat ik er verdekke baslijnen en riffs van The Ramones – I wanna be sedated in ontdek!

U herkent Stijn Meuris in een glansrol, overigens: We doen het zelf wel

Zie ook:

Advertenties

Tags: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: