Hoge Commissaris voor Toekomstige Generaties uit de tekst

Officieel zijn de voorbereidende gesprekken vrijdagavond laat geëindigd. Het was voor iedereen echter zo klaar als een klontje dat de deadline niet gehaald zou worden. En inderdaad, er was slechts overeenkomst over 37% van de tekst (doel: 60%). De Braziliaanse organisatie kwam dan maar met een opgekuiste versie op de proppen. Een van de belangrijkste punten voor de jeugd, de Hoge Commissaris voor Toekomstige Generaties, was door dat manoeuvre uit de tekst verdwenen. Alvorens daar op in te gaan, even heel kort opfrissen waar het om draait. Zoals zo vaak, zeggen beelden meer dan woorden:

De jeugd heeft echter niet stil gezeten. Langs alle kanten bestoken jongeren de onderhandelaars om het thema weer op te pikken. De prioriteiten van zowat elke delegatie liggen uiteraard elders, maar alvast een aantal landen, hoofdzakelijk binnen Europa, zijn het idee genegen. De EU heeft daarom een eerste poging gedaan om het voorstel opnieuw te lanceren.

Nu blijkt dat de voorzitter van de IFSD working group (de groep die zich met de institutionele zaken bezighoudt) de kwestie van de High Commissioner niet in groep wil bespreken. Gewichtige zaken zoals de upgrade van UNEP naar een VN agentschap moeten eerst afgehandeld worden. De Noorse voorzitter heeft daarom voorgesteld dat de EU en Noorwegen vanavond een consensus proberen te zoeken via bilaterale gesprekken. Reden is dat indien de EU de High Commissioner herintroduceert, de G77 eveneens punten wil heropenen die uit de tekst verdwenen zijn. De ‘package deal’ dreigt daardoor verloren te gaan.

Mijn inschatting is dat de EU wel wil pushen voor de zaak. Hoewel hun invloed uiteindelijk vrij beperkt is, laten de jongeren geen moment voorbij gaan om te lobbyen voor het voorstel. Het gegeven dat ze vrij talrijk aanwezig zijn en daarom aan heel wat mouwen kunnen trekken is beslist een groot voordeel. Vooral Cuba en Venezuela, en ook Brazilië moeten over de streep worden getrokken. De VS lopen er ook niet warm voor. Voor de EU (en Noorwegen) kan het op een gegeven moment nog een mooie ‘bargaining chip’ vormen voor andere prioriteiten.

So it could go either way. Interessant om van dichtbij mee te maken althans.

Advertenties

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: