Warming up for the conference: the Youth Blast

Op twintig juni gaat de High Level conferentie van start, de eigenlijke Rio+20 top dus. Niet verwonderlijk is men ook in de weken voordien druk in de weer om tot een resultaat te komen. De vakbonden hebben bv. een driedaags congres gehad vlak voor de laatste voorbereidende onderhandelingsronde, maar zelfs de jeugd heeft een gelijkaardige oefening op touw gezet: de Youth Blast.


De Youth Blast vond plaats van 10-12 juni (eigenlijk al vanaf de 8ste, maar die was enkel bestemd voor de Braziliaanse jeugd). Twee à drieduizend jongeren kwamen in het hart van Rio samen om te netwerken, kennis en ervaring uit te wisselen, strategieën te ontwikkelen en om concrete projecten voor te stellen. Mijn eigenste collega Sevan Holemans had er een workshop over Beyond GDP, de agenda die op zoek gaat naar nieuwe indicatoren om duurzame ontwikkeling te meten.
In feite is die beschrijving nogal misleidend. We zijn niet op zoek naar nieuwe indicatoren, aangezien er al voldoende alternatieve indexen en meetsystemen zijn. De vraag is eerder: welke positie moeten ze innemen in het internationale systeem, en moeten we op alle niveau’s (landelijk, regionaal, stedelijk,…) dezelfde indicatoren toepassen? Vooral ontwikkelingslanden en de VS staan nogal huiverachtig tegenover dergelijke initiatieven. De G77 omdat ze nog steeds liever focussen op pure economische groei gemeten volgens het BBP. Zij hebben niet de zogenaamde ‘luxe om te kiezen voor indicatoren die geluk meten,’ Natuurlijk een volstrekt foute redenering, net zoals die van de VS, die vasthouden aan het vooropstellen van strikt materiële vooruitgang. Dit ondanks de simpele berekening dat eindeloze groei voor iedereen niet mogelijk is op een eindige planeet.
Ongelooflijk dat de Youth Blast er uiteindelijk is gekomen, want enkele weken geleden was er nog niet eens een programma. Toch is men er in geslaagd om zoveel mensen op de been te krijgen, en om een pak high level guests te versieren (o.m. Sha Zukang, de Secretaris-Generaal van Rio+20, Achim Steiner, de Executive Director van UNEP, Marina Silva, voormalig Braziliaans minister van milieu en presidentskandidate, enz.).
Ik kan alleen besluiten dat er heel veel energie en enthousiasme schuilt in de jongeren om een dergelijke klus op zo weinig tijd te klaren. Toch leeft bij mij de vrees dat het gebrek aan duidelijk leiderschap problematisch is om gecoördineerd te handelen. Het voordeel van de jeugd is dat ze heel open zijn. Iedereen die zich engageert kan een belangrijke rol spelen. Het probleem ligt in de grote in- en uitstroom van jongeren. Weinigen hebben de tijd of de mogelijkheid om zich op langere termijn te engageren. Veel kennis gaat daarom verloren. Het is ook bijzonder ingewikkeld om actie te coördineren. Het is niet eenvoudig om op elkaar te rekenen, omdat het steeds om een vrijwillig engagement gaat.
Diegenen die het toch heel sterk op zich nemen raken dan ook het risico op snel uitgeblust te geraken. Omdat zij alle kennis in huis hebben, nemen ze ook meer hooi op hun vork. Cru gezegd: het zijn vaak dominante figuren. Ondanks hun vaak gehoorde vraag dat anderen ook zaken op zich nemen, blijven zij doorgaans de lakens uitdelen. Mijn inschatting is dat er toch een meer geïnstitutionaliseerde hiërarchie moet zijn. De communicatie en verantwoordelijkheden zijn nu vaak erg onduidelijk. Dat maakt het moeilijk om in te spelen op elkaars werk. Toegegeven: vooral assertieve lui is er wel veel mogelijk. Er wordt druk gelobbied, meetings belegd en gecommuniceerd. Het hoofd koel houden is een zeer nuttige eigenschap op zo’n conferentie.
Misschien ligt dit aan het feit dat ik een contactgestoorde autist ben, so perhaps it’s just me.

 

Advertenties

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: